Pécsi Tavaszi Fesztivál Szolgáltatás A bőrrák fajtái számtalan veszélyt hordozhatnak

A bőrrák fajtái számtalan veszélyt hordozhatnakVeszélyesek a bőrrák fajtái

Veszélyesek a bőrrák fajtái

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább megnövekedett az esélye annak, hogy valaki rosszindulatú bőrbetegséget tapasztaljon magán. Ennek a kiváltó okai közé sorolják a Napból érkező megnövekedett ultraviola-sugárzást, ami azért okoz problémákat, mert a légkörbe engedett vegyi anyagokkal meggyengítette az emberiség a bolygó természetes védelmi rendszerét. Ennek mellékhatásaként a különböző bőrrák fajtái kezdtek fokozatosan megjelenni.

Ezek között szerepel az aktinikus keretózis, ami idővel akár átalakulhat laphámrákká, így egy megelőző stádiumként tartják számon, amire érdemes odafigyelni. Az ezt követő szakasz továbbfejlődött betegség a laphámrák, ami a hámsejtek rosszindulatú elszaporodása. Szerencsére könnyen felismerhető és kezelhető, de elhanyagolva a komolyabb bőrrák fajtái közé tartozhat, ugyanis áttéteket is képezhet, amit jobb elkerülni. A basalioma, ami szintén gyakran felütheti a fejét, a bőr alsó sejtsorának, a bazális sejteknek az elváltozásából alakul ki.

Ez ritkán okozhat áttéteket, de sajnos előfordul, hogy roncsolja a körülötte lévő szöveteket, ezért nagyon veszélyes és kellemetlen lehet, amit azonnal kezelni kell. Még van egy a nagyon jellemző bőrrák fajtái között, amivel az elmúlt időkben egyre gyakrabban találkozhatunk, ez pedig a melanoma. Általában a már meglévő anyajegyek felszínén jelenik meg, és abból áll, hogy a pigmenttermelő sejtek elkezdenek túlburjánozni.

Nagyon veszélyes a kialakulása, ugyanis gyors felismeréssel még gyógyítható, de amennyiben nem veszünk róla tudomást, akkor az egész testben áttéteket hozhat létre. A bőrrák fajtái közül ez a legveszélyesebb, és azonnal orvoshoz kell fordulni, amikor a legkisebb gyanúja is felmerül annak, hogy ilyen jellegű betegséggel állunk szemben. Új anyajegyek keletkezése, a meglévők színének megváltozása vagy méretének növekedése, esetleg szabálytalan alakja jele lehet a melanomának. Érdemes lehet többet megtudnunk arról, hogy a bőrrák fajtái miért alakulnak ki a testünkön, mert így könnyen tehetünk ellenük.