Pécsi Tavaszi Fesztivál Szolgáltatás A kerékpár fékek terén számos hatékony változat alkalmazható

A kerékpár fékek terén számos hatékony változat alkalmazható


kerékpár fékek

A 2 keréken való közlekedés igen egészséges és környezetkímélő, de biztonságos csak abban az esetben lehet, amennyiben a jármű el van látva a megfelelő biztonsági kellékekkel. A kerékpár fékek állapota és milyensége ebből a szempontból mindenképp kiemelt fontossággal bír. Az egy forgáspontos változat már meghaladott, ez a V-fékek elődje, ez a típus napjainkban a leginkább ismert a kerékpár fékek kategóriában.

Eléggé hatékony, a javítása pedig egyszerű és nem kerül sokba. A két forgáspontos fékek mindmáig használatban vannak, a legtöbb országúti bringa ilyenekkel van ellátva. A korszerű tárcsafék a felni helyett a kerékagynál fejti ki a hatását. A kerékpár fékek legmodernebb változata jelenleg a hidraulikus tárcsafék, a beszerelése és javítása viszont drágább.

A biztonságos és kényelmes biciklizés előfeltétele, hogy a bringán minden rendben legyen. A fékek állapota mellett, a kerékpár guminyomás is fontos tényező, a túl puha gumival nehéz haladni, a túl keményre fújt esetében pedig pattogó lesz a haladás, ami nem igazán kellemes. A kerékpár guminyomás egyéni, a nagyobb súlyú embereknek több levegőt kell tartalmazzon az abroncs, a nagyobb igénybevétel miatt.

A testtömeghez továbbá hozzá kell adni a szállított csomag vagy éppen kisgyermek súlyát is. Döntő szempont továbbá az abroncs szélessége és minősége is. A keskenyebbekbe kevesebb levegő is elég. Az út milyensége is lényeges, akárcsak az időjárási viszonyok. A sporttipp.hu weboldalon megtalálható a kerékpár guminyomás táblázat, ennek segítségével elkerülhetőek a tévedések.