Pécsi Tavaszi Fesztivál Szolgáltatás A szigetüzemű napelemes rendszer előnyei és hátrányai

A szigetüzemű napelemes rendszer előnyei és hátrányai


szigetüzemű napelemes rendszer

A technológia fejlődése a napelemrendszerek területén is érezteti hatását. A szolárrendszerek jobb, nagyobb teljesítményű kivitelezésben érhetőek el és a betöltött funkciójuk vonatkozásában is egyre változatosabb lehetőséget kínálnak. A szigetüzemű napelemes rendszer, a hálózatra kapcsolt társa mellet, szintén keresett terméknek számít.

Ez nem a véletlen műve. A szigetüzemű napelemes rendszer, ellentétben a hálózatra kapcsolt rendszerektől, abszolút nem függ a központi hálózat működésétől, esetleges üzemzavaraitól. Így áramkimaradás esetén is minden gond nélkül ellátja az adott háztartást, ingatlant elektromos energiával. Ezt alapvetően egyik fő alkotórészének, a praktikus nagyteljesítményű akkumulátorának tudhatjuk be.

A szigetüzemű napelemes rendszer a napsütés órákban megtermelt extra energiát ebben az akkumulátorban tárolja, ha pedig szükség van rá, onnan használja fel. Bár rengeteg előnye van, nem mehetünk el azon tény mellett, miszerint ezek az egységek 50%-kal költségesebbek a hálózatra visszatápláló rendszereknél.