Pécsi Tavaszi Fesztivál Fesztivál A Velencei karnevál maszkjai

A Velencei karnevál maszkjai


Velencei karnevál maszkjai

Lassan beköszönt a tél, amikor sokan inkább behúzódnak a kellemes meleg lakásba és ott tervezgetik, hogy a tavasz első jeleire milyen programokon vesznek majd részt. Ha szeretné igazán nagy örömmel és átéléssel köszönteni az új és meleg hónapot, akkor érdemes ellátogatnia a Velencébe a karneválra, ahol hihetetlenül nagy mulatság várja, több más érdekes tapasztalattal együtt! Nem is gondolná, hogy mennyiféle maszkot készítenek egy ilyen eseményre!

Ennek különös jelentősége van, ugyanis messzire visszanyúló hagyomány az arcokat részben vagy egészben elfedő maszkok viselése. Ha szeretne valóban beleilleni az aktuális ünnepség képébe, akkor érdemes felkészülnie már előre egy megfelelő viselettel. Természetesen jelentősége van annak, hogy milyen típusú állarcot visel aktuálisan. Megéri belemélyedni a részletekbe, mert sokat lehet tanulni a helyi kultúráról. De nézzünk meg néhány példát erre vonatkozóan!

A Bauta egy hagyományos velencei maszk, aminek sajáttóságai között szerepel, hogy nincs szájnyílása és kihegyesedő állal bír. A színe leggyakrabban fehér vagy aranyozott kivitelű. Vörös köpennyel szokták kiegészíteni és kifejezetten csak velencei arisztokraták viselhették. A Columbina, aminek a jelentése kis galamb, egy fél arcot eltakaró szemfedő, amit gyakran pávatollakkal ékesítettek. Az előbbieknél kicsit kihívóbb a Medico Della Peste, aminek jellegzetes kiálló csőre van. Ez a pestis időszakában használt orvosi maszkoknak a felelevenítésére szolgál.

A Moretta kifejezetten a hölgyeknek készült kivitel. Ezeken kívül még megemlíthető a Volto, Arlecchino, Brighella, Pulcinella, La Ruffiana, Scaramuccia és Burattino változat. Látható tehát, hogy hatalmas választék áll a rendelkezésre ezekből. Saját kezűleg otthon is el lehet készíteni ezeket, ha szeretne komolyan ráhangolódni az utazás és karneválozás hangulatára vagy készen megvásárolja. Mindenesetre figyeljen oda, hogy pontosan milyen típust ölt magára, mert annak fontos jelentősége van, még ha azt elsőre nem is gondolná. Adjon a részletekre és élvezze ki maximálisan a karneváli hangulatot.