Pécsi Tavaszi Fesztivál Webshop Hogyan készül a vodka?

Hogyan készül a vodka?


Vodka

Tudta, hogy a vodka egy sokoldalúan felhasználható alkohol, ami kiváló választás koktélokhoz is? A mai fiatalok a bulik alkalmával sokféle szeszesitalt megkóstolnak. Idetartozik a vodka is, ami többféle ízvilággal készül. Létezik belőle citrom, málna és lime aromával gyártott kivitel is.

Sokan nem is tudják, de a vodkát többlépcsős lepárlási eljárással készítik, amit utána hosszú időn keresztül érlelnek fahordókban. Ez a színtelen égetett szesz az útját a megerjesztett gabonánál vagy burgonyánál kezdi. Először a keményítőket vagy a cukrokat, éppen mit használnak, elkezdik erjeszteni. Ha gabonából készül, akkor a szemeket átmossák jó alaposan, majd vízzel keverik és felhevítik.

Az élesztő hozzáadása után pedig megkezdődik az erjedés. Itt a vodka esetén is igen bonyolult kémiai folyamat megy végbe. Az elkészült pépet leszűrik és következik a lepárlás. Gondolta volna, hogy a vodka végső ízéért és aromájáért az úgynevezett „üstmester” a felelős? Ráadásul minden gyártónak külön szakértője van.