Pécsi Tavaszi Fesztivál Vásárlás A gyerekülésre vonatkozó szabályok

A gyerekülésre vonatkozó szabályokMikor kell a gyerekülés?

Rengeteg ember teszi fel a kérdést, akinek kisgyereke van, hogy meddig kell külön ülést beszerelni a gyerek számára, mivel az egyik rendőrnek ez, a másiknak meg amaz nem felel meg, és akkor jön a büntetés. A hivatalosan elfogadott szabály az, hogy a gyerekülés addig kötelező, amíg a gyerek el nem éri a 135 centimétert.

Ezen az értéken alul, minden egyes esetben, ha gyerek is utazik az autóban, a gyerekülés elengedhetetlen. Amennyiben gyerekünk már meghaladta ezt a magasságot, ez a kiegészítő már nem kötelező, de vigyázni kell, hogy a gyerek alatt legyen egy magasító, hogy az autó biztonsági öve ne a nyakát szorítsa.

Létezik azonban néhány olyan eset is, amikor a gyerekülés használata nélkülözhető. Ezek következők: ha a gyerekkel taxiban utazunk, és ő ennek a járműnek a hátsó ülésén tartózkodik, ha a mentő betegellátó terében utazik, ha olyan buszokon utazik, amelyek menetrend szerint közlekednek, illetve ha a gyermeknek olyan betegsége van, amely miatt az orvos felmenti a gyerekülés kötelező használata alól.