Pécsi Tavaszi Fesztivál Szolgáltatás Kontakt ekcéma, ha gyullad, viszket a bőr

Kontakt ekcéma, ha gyullad, viszket a bőr


kontakt ekcéma

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrprobléma, ami többnyire ártalmatlan, mégis igen zavaró. Rengeteg válfaja létezik, amiből az egyik a kontakt ekcéma. Ahogy a neve is mutatja, olyan dolog váltja ki, amivel érintkezünk, kontaktusba kerülünk. A tünetei a gyulladás a bőr felületén, hólyagok, bőrpír, duzzanat, nedvedzés, pörkképződés, hámlás és viszketés. A legnagyobb probléma vele, hogy igen makacs, állandóan visszatér vagy pedig el sem múlik. Az okait a vegyi anyagokban, irritációban vagy allergiás reakciókban kell keresni.

A kontakt ekcémát a bőrgyógyász gyakran ránézéssel megállapítja, de sokszor több bőrtesztre van szükség, aminek során a gyanús allergének közvetlenül érintkeznek a bőrrel. A kezelése nem egyszerű, hiszen fel kell kutatni a kiváltó allergént és lehetőleg teljes mértékben ki kell iktatni. Ez nem mindig elegendő, mert a kontakt ekcéma féken tartásához gyakran külső és belső kezelést is kell alkalmazni. Fontos ugyanakkor, hogy saját magát senki ne gyógyítsa. A szteroidos kezelés csak orvosi felügyelet mellett történhet.

A bőrkinövések fajtái sokrétűek lehetnek

Sajnos sokan szembesülnek azzal, hogy a testük valamelyik részén olyan kinövést vesznek észre, ami egyáltalán nem odavaló. A bőrkinövések fajtái általában ártalmatlanok, nem rosszindulatúak és orvosi segítséggel kitűnően kezelhetőek. Az egyik leggyakrabban előforduló kinövés a szemölcs, ami nem csupán kozmetikai probléma. Ez egy fertőző bőrbetegség, amit a humán papilloma vírus (HPV) nevű kórokozó okoz. Akinek volt már, az tudja, hogy nem múlik el magától.

A bőrkinövések fajtái házi praktikákkal, egyszerűbb kezelésekkel „eltűnhetnek” ideig-óráig, de a problémát gyökerestül szükséges eltávolítani. A szemölcs esetében ez fokozottan igaz, ezért az eltávolítását kizárólag bőrgyógyász végezze. Ő tud hatékony kezelést adni hosszútávra a szemölcs leküzdésében is. Amennyiben Ön vagy valamelyik családtagja a bőrkinövések fajtáival szembesül, feltétlenül keressen fel egy szakorvost, aki online is elérhető a teledermatology.hu weboldalon keresztül.