Pécsi Tavaszi Fesztivál Webshop Mitől is annyira különleges a Metaxa?

Mitől is annyira különleges a Metaxa?


Metaxa

Van egy görög eredetű ital, amit sokan a hellének brandyjeként tartanak számon. Az igazság azonban az, hogy a Metaxa a gyártási technikája, a karaktere, a zamata és egyéb tulajdonságai miatt is elkülönül a hagyományosan vett brandyktől.
Mit kell tudni erről az egyedi ínyencségről? Az ital Spyros Metaxa nevéhez fűződik, aki a 19. század második felében úgy gondolta, hogy óriási lehetőség rejlik a több mint 5 évezredes hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben.

Bele is vágott a kísérletezgetésbe a mester, aminek hamar meg lett az eredménye. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát. A finomságot azóta is egy több évszázados recept alapján készítik, 3 Attikán termő szőlőfajtából. Igazából egy olyan különleges borról van szó, amit lepárolnak.
Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik, van, hogy 3 évtizeden keresztül. Persze ez az idő a Metaxa típustól függ. Az érlelés után Limnos és Samos szigetéről származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik.