A magyar mentalitás és konyha egyszerűen megkívánja a különböző fűszerek használatát. Egy jó magyar gulyásleves vagy egy kiadós sertéspaprikás egyszerűen nem készülhet el piros színű, őrölt paprika nélkül. A híres fűszer legnépszerűbb tájéka Délkelet Magyarország. A paprika természetesen nemcsak hazánk egyik kedvelt fűszere, mivel Közép-Amerikában, Mexikóban is alkalmazzák. Gondolta volna, hogy az őrölt paprika az indiánoknál termesztett zöldség volt? A növény kiváló alkalmazkodóképességének hála került el hozzánk is az évek múlásával.
Rengeteg trópusi területen sikerült meghonosítani a fűszernövényt. A trópuson uralkodó magas hőmérséklet és páratartalom ellenére is képes volt gyökeret ereszteni a piros paprika. Magyarországon legrégebb óta Kalocsán és Szegeden termesztik az őrölt paprikát. A népi hagyományok ezen a tájon a leginkább népszerűek, mivel egy szegedi vagy egy bajai halászlé sem készülhet el megfelelő minőségű és gyönyörű élénkpiros őrölt paprika nélkül. Az íze kissé kesernyés, ezért nem szabad sokat használni belőle.