Pécsi Tavaszi Fesztivál Webshop A pajzsmirigy túlműködés felismerése és kezelése

A pajzsmirigy túlműködés felismerése és kezelésePajzsmirigy túlműködés

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy két hormont termel, név szerint a tiroxint és a trijódtironint. Egy olyan finomhangolásos rendszerről van szó, amelyben a túl kevés és a túl sok is gondot jelent. A pajzsmirigy túlműködés jeleit általában sokkal hamarabb észreveszik, mint az alulműködést, mivel sokkal intenzívebb és figyelemfelkeltőbb tüneteket produkál.

Egyik legjellemzőbb tünet a pajzsmirigy fizikai megnagyobbodása, akár struma vagy régi nevén golyva is kialakulhat. Egyértelmű, hogy ha nagyobb a mirigy, akkor több hormont termel, így a belső egyensúly felborul. Olyan tüneteket okozhat a pajzsmirigy túlműködés, mint a kiadós étkezés melletti fogyás, hasmenés, hányás, menstruációs zavarok.

Először általában gyógyszeres kezeléssel próbálják a pajzsmirigyműködést a normális mederbe terelni, de ha ez megbukik, akkor még két lehetősége van a betegnek. Az egyik a műtéti beavatkozás, amely során magából a mirigyből metszenek ki, így a pajzsmirigy túlműködés csökkenthető. A másik a kevésbé ismert izotópos módszer.