Pécsi Tavaszi Fesztivál Szolgáltatás Te tudod már, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz az államtól?

Te tudod már, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz az államtól?


mennyi nyugdíjra számíthatsz

Elsősorban az határozza meg a jövőbeni időskori járulékunk összegét, hogy hány év szolgálati idővel rendelkezünk nyugdíjba vonulásunkkor. Meglehetősen összetett, bonyolult folyamat a nyugdíjszámítás, mégis célszerű elvégezni. Érdemes időben foglalkoznod azzal, hogy körülbelül mennyi nyugdíjra számíthatsz. Mindenki tudja ugyanis, hogy az állami nyugdíjak meglehetősen alacsonyak, sok esetben a védtelen, idős emberek komoly anyagi gondokkal küszködnek.

Persze a család segít nekik, de mi történik azokkal, akiknek nincsenek gyermekeik, unokáik? Több évtized munka után megalázó dolog anyagi támogatást igénybe venni a szeretteinktől. Szerencsére, vannak igazán jó nyugdíjkalkulátorok, amelyek használatával megtudhatjuk, ha nem is 100%-os pontossággal a majdani jövedelmünk várható összegét. Az egyik lehetőség az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) nyugdíjkalkulátora, ahová be lehet vinni minden releváns adatot, még az 1980-as évekbeli diákmunkákat is.

Bár ez a folyamat hosszú, viszont érdemes végigcsinálni, mert ez a legpontosabb módszer arra, hogy megismerjük a jövőbeni nyugdíjunk összegét. Azonban a jövő éveket ez a kalkulátor nem veszi figyelembe. Ugyanakkor több, valamelyest pontatlanabb nyugdíjkalkulátor is megtalálható az interneten. Például a nyugdijbiztositas.com weboldalon található kalkulátor csak akkor működik, ha 1967-1996 között születtünk, a nettó fizetésünk pedig 150 000 és 1 millió Ft között van.

Leírunk egy helyzetet példaképpen, ha valaki 1988-ban született, 250 000 Ft a nettó fizetése, annak a várható nyugdíja 161 000 Ft, a nyugdíjkalkulátor szerint. Természetesen ez csupán becslés, mert ki tudja, milyen lesz a világ 30 év múlva? Tehát több helyen is utána lehet nézni az időskori jövedelem várható összegének. Mi a teendő, ha ezt túlzottan alacsony? Nos, egy időben megkötött nyugdíjbiztosítás megakadályozhatja, hogy anyagi gondok jelentkezzenek a nyugdíjas években. Tenni kell ellene addig, ameddig van erre lehetőség, hiszen itt érvényes az elv, miszerint a megelőzés könnyebb.