Pécsi Tavaszi Fesztivál Egészség A vörösáfonya felhasználásának lehetőségei

A vörösáfonya felhasználásának lehetőségeiVörösáfonya

Az egészséges táplálkozás segít megőrizni fizikai és szellemi frissességünket, épségünket. Ezért érdemes időt fordítani arra, hogy rendszeresen és változatosan táplálkozzunk. A hazánkban is honos vörösáfonya igen értékes tápanyagforrás, hiszen rengeteg fontos ásványi anyagot tartalmaz.

A kalcium, a magnézium és a kálium mellett, a vas, a cink és a mangántartalma is jelentős. Még sok más fontos elem is megtalálható az összetételében. Ugyanakkor a vörösáfonya vitaminokban is gazdag.

Főleg az A-, B-, C- és E-vitamin tartalma miatt fontos. Flavonoidjainak nagy szerepe van a vérerek rugalmasságának megőrzésében, míg az antioxidánsok a szervezet védekezésében és méregtelenítésében játszanak szerepet. A vörösáfonya tehát igen sokoldalúan hasznosítható a szervezet számára.

Nyersen fogyasztva a legoptimálisabb, hiszen így nem bomlanak le az értékes szerves anyagok. De aszalva is fogyasztható, sőt, akár lekvár és szörp is készíthető belőle. Bár így már veszít értékéből, de még így is roppant egészséges és hasznos a szervezetre nézve.