Pécsi Tavaszi Fesztivál Szolgáltatás A magyar pálinka gyártási folyamata

A magyar pálinka gyártási folyamataMagyar pálinka

Magyar pálinka

A szeszes italok sorában rengeteg olyan terméket találhatunk, amelyek egy-egy nemzethez, néphez köthetőek. A magyar pálinka mellett, ismerjük az orosz vodkát, a francia konyakot, az skót whiskyt és még sorolhatnánk. Ezek az italok fontos részét képezik az adott népcsoport kultúrájának.

Vannak jól kiforrott fogyasztási szokások, legendák és hagyományok, amelyek az italokhoz köthetőek. A magyar pálinka 2008 óta eredetvédett, így máshol nem készíthetnek kereskedelmi célból ilyen szeszes italokat.

Valamint, néhány éve Hungaricummá is lett nyilvánítva. Előállítása pontosan szabályozott módon történik. Kizárólag itthon termelt és feldolgozott gyümölcsöket használhatnak a lepárlás során. A 3000 literesnél nem nagyobb üstökben kell főzni és a lepárlást legalább kétszer meg kell ismételni.

Az így készült magyar pálinka egyes esetekben tölgyfahordóba kerül érlelés céljából, máskor rögtön palackozzák a második lepárlás után. A kisüsti mellett, ismert még az ágyas és a mézes pálinka, de más különlegességgel is találkozhatunk az italboltok polcain.