Pécsi Tavaszi Fesztivál Szolgáltatás Két ok, amiért szükségessé válhat az öntöző javítás

Két ok, amiért szükségessé válhat az öntöző javítás


öntöző javítás

Ha a locsolórendszer valamilyen oknál fogba meghibásodik, és egyáltalán nem működik, vagy csak részlegesen tudja ellátni a feladatát, az bizony sok kellemetlenséggel járhat, főleg nyáron. A nagy kánikulában az öntöző javítás egy napot sem várhat, hiszen a csapadékhiány miatt, illetve a nagy meleg következtében a fű sárgulni kezdhet, illetve a virágok is megérzik az egészet.
Ha az automata öntöző berendezést egy hozzáértő kertmester tervezte meg és szerelte össze, profi alapanyagok felhasználásával, akkor csak nagyon kevés az esély arra, hogy meghibásodik a rendszer. Általában a hibák nagy részét valamilyen külső hatás következtében szenvedi el a berendezés, és az öntöző javítás nem fog sok időt igényelni, illetve nem is kerül sokba.

A kertészeket leggyakrabban azért hívják ki, mert homok került a rendszerbe, esetleg a téliesítést egy hozzá nem értő végezte és annak most érződik a hatása. Megeshet, az is, hogy villámkár sütötte meg az automatika áramkörét. Nyilvánvalóan az öntöző javítás akkor is elengedhetetlen lehet, és erre is volt már sok példa, hogy bizonyos alkatrészek elöregedtek, elhasználódtak. Ezeknek az alkatrészeknek a részelemei a leggyakrabban nem javíthatók, így csakis a teljes csere segíthet.

Öntözőrendszer tervezés: ezeket a hibákat nem szabad elkövetni

Amikor a locsolórendszer megtervezésére kerül sor, a szakember dolga, hogy előrelátóan gondolkodjon és elkerüljön olyan dolgokat, amik sokat árthatnak a rendszer működésének. A különböző működési elvű szórófejek egyidejű alkalmazása az öntözőrendszer tervezés során szóba sem jöhet. Tudják a szakemberek, hogy ez az egyik legnagyobb hiba, amit egy kerttervező elkövethet. Miért?
Mert ennek eredményeként a különböző működési elvű szórófejek percenkénti vízkibocsátása teljesen eltérő lesz, aminek eredményeként túlöntözés vagy alulöntözés lesz a végeredmény. Mindkettő igen sok kárt okozhat. Figyelni kell továbbá az öntözőrendszer tervezés során a megfelelő szórófej-kiosztásra. Ha az azonos típusú szórófejek kiosztása nem megfelelő, akkor bizony nem lesz jó a vízátfedés.